Face Time station Amsterdam Amstel

info
×



Opdrachtgever:

Dutch National Portrait Gallery stelde FACE TIME samen voor het project Identiteit in de Samenleving van stichting Kunst en Cultuur in Beweging, in samenwerking met de NS.


De opdracht:

Het maken van een portretreactie op een van de werken uit de collectie van museum Arnhem. Hiermee leggen de nieuwe generatie portrettisten connecties tussen oude en nieuwe kunst en slaan ze een brug tussen kunstwerken en mensen.

FACE TIME toont het belang om op vooroordelen en verschillen te reflecteren en te blijven werken aan een samenleving waarin met niet alleen tolerant is, maar ook respect opbrengt voor degene die afwijkt.


Werkwijze:

Charley Toorop vind ik een fascinerende vrouw, met een bijzonder levensverhaal. Zo scheidde ze in 1924 van haar man, wat ongebruikelijk was in die tijd. Haar vader was kunstschilder Jan Toorop. Charley was een vrouw die autonome keuzes maakte.

Toorops zelfportret dat ik koos uit de collectie van Museum Arnhem is een zelfbewust portret - strak gekaderd, met fel kleurgebruik en harde lijnen. Met dit beeld in mijn hoofd kwam ik uit bij Ilja. Zij heeft Alopecia areata, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam haar haar afstoot. In het begin droeg ze pruiken, maar nu draagt ze vaak tulbanden en zet ze haar ogen aan met eyeliner. Daardoor legt ze op een mooie manier de nadruk op de haaraandoening. Dat vind ik sterk en zelfbewust, karaktereigenschappen die ik ook met Toorop associeer.


Luister hier de podcast 


FACE TIME was te zien op:

Station Amsterdam Amstel

Station Zwolle

Station Den Haag

Station Arnhem

Station Almere

Station Breda 

Ilja

info
×

Charley Toorop, zelfportret Villefranche (1934)

info
×

Face Time station Arnhem

info
×
Using Format